قورود قيله و قورودلو كوفته
يكي از مشخصههاي غذاهاي مناطق كوهستاني كه در آن دامداري نيز رونق دارد، وجود كشك در غذاست. كشك در غذاهاي سنتي منطقه جلفا نيز حرف اول را ميزند. لا اقل در مشهورترين غذاي سنتي اين شهر ،قورود قيله، اين ماده غذايي به قدري اهميت دارد كه واژه قورود (كشك) در عنوان اين غذا به كار رفته است. از ديگر غذاهاي سنتي اين منطقه كه امروزه كمتر نام و نشاني از آن را مييابيم،نوعي كوفته تحت عنوان »قورودلو كوفته» است. در اين نوع از كوفته كه تا 60 و 50 سال پيش در مطبخهاي منطقه جلفا طبخ مي گشت،كشك حرف اول را مي زند.
نكته جالب توجه اينكه در بسياري از قریه ها و قصبههاي اين منطقه در شب حنابندان با دو غذاي سنتي كشك دار يعني قورودلو كوفته و قورود قيله از ميهمانان پذيرايي مي شد. بي ترديد ارتباطي بين مراسم شب حنابندان و غذاهاي كشك دار در فلسفه آيين هاي سنتي اين منطقه وجود داشته است كه ما فعلا از آن خبر نداريم.
كمكي آراز از تاريخ ، ادبيات ،آيئن و سنن محلي آذربايجان با تكيه بر جلفاي ارس سخن مي گويد . تا شايد در اين هياهوي جهاني شدن و فراموشي گذشته و افتخارات آن ،يادگارهاي هزاران ساله پدرانمان را در ياد ها زنده نگاه داريم .از اصالت خود بدانيم وچراغ خودآگاهيمان را فروزان تر كنيم.